Zorgopleidingen
Ambulancezorg is mensenwerk. De kwaliteit van de geleverde ambulancezorg is daarmee voor een groot deel afhankelijk van de deskundigheid van de ambulancezorgprofessionals die deze zorg verlenen. De gewenste minimale deskundigheid, in termen van (basis)opleiding en noodzakelijke kennis en vaardigheden, is dan ook voor de verschillende functies binnen de ambulancezorg sectoraal vastgesteld.
Voordat medewerkers volledig zelfstandig als ambulancezorgprofessional op de ambulance of de meldkamer ambulancezorg aan de slag kunnen, volgen zij een functiegerichte opleiding, scholing of een traineeprogramma. In de ambulancezorg worden dan ook verschillende (vervolg)opleidingen en scholingstrajecten aangeboden, passend bij de soort van ambulancezorg die door een bepaalde ambulancezorgprofessional wordt verleend. Een aantal van deze opleidingen is erkend door het College Zorgopleidingen (CZO).
Voor meer informatie over de verschillende functies in de ambulancezorg en de daarbij behorende opleidingsmogelijkheden; kijk op de website www.demensenvandeambulance.nl.
Leven lang ontwikkelen
Het leren door en van ambulancezorgprofessionals stopt niet na het afronden van een functiegerichte basisopleiding. Ook na een opleiding is het van belang dat ambulancezorgprofessionals activiteiten blijven ondernemen in het kader van een leven lang ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Niet alleen om de opgedane deskundigheid en bekwaamheid op peil te houden, maar ook om mee te kunnen bewegen met de continu veranderende beroepspraktijk. Dit is essentieel om goed inzetbaar te blijven in de ambulancezorg en op de arbeidsmarkt.
Om hier vorm aan te geven beschikt elke Regionale Ambulancevoorziening over een opleidings- en bekwaamheidsbeleid. Dit beleid is voor een deel gebaseerd op de landelijke afspraken die zijn gemaakt over het onderhouden, en daarmee het behoud, van de bekwaamheid en deskundigheid van alle ambulancezorgprofessionals. Op de pagina Bekwaamheid leest u meer over deze landelijke afspraken.