Terugblik Onderzoekscafé

05-12-2024
  • Het Onderzoekscafé: een dag vol kennisdeling, dialoog en inspiratie!/

Het Onderzoekscafé: een dag vol kennisdeling, dialoog en inspiratie!

Wat is het belang van onderzoek in de ambulancezorg? Welke onderzoeken vinden er al plaats? En welke kansen zijn er nog? Op 28 november jl. gingen (ambulance)zorgprofessionals hierover met elkaar in gesprek, tijdens het zesde drukbezochte Onderzoekscafé, een landelijk wetenschapsevent georganiseerd door Ambulancezorg Nederland. Dit jaar waren bijna 70 deelnemers aanwezig om kennis en ervaringen over onderzoek (doen) te delen, van elkaar te leren én te netwerken.

Belang van onderzoek

Dagvoorzitters Lisette Schoonhoven (hoogleraar verplegingswetenschap en voorzitter van de wetenschapscommissie ambulancezorg) en Han Noten (voorzitter Ambulancezorg Nederland) beten het spits af. Zij benadrukten het belang van onderzoek: “Door hierin samen op te trekken, worden we als zorgorganisaties en sector steeds volwassener. Zonder onderzoek geen innovatie en ontwikkelingen.”

Nationaal versus internationaal onderzoek

Martin Smeekes (lid Directieraad EMS Europe en voorzitter Begeleidingscommissie Onderzoeksagenda Ambulancezorg) lichtte de verschillen tussen Nederland en Europa toe, als het gaat om onderzoek in de ambulancezorg. In vergelijking met Nederland zijn Scandinavische landen verder ontwikkeld onderzoek in de ambulancezorg. Terwijl er in Zuid-Europese landen juist minder aandacht is voor onderzoek dan in Nederland.

Regionale onderzoeken: mobiel zorgconsult

Tijdens de bijeenkomst werden de deelnemers geïnspireerd door vier onderzoeken over het mobiel zorgconsult:

  1. Herconsulten bij mobiel zorgconsult (RAV Gelderland-Midden)
    Remco Ebben (programmamanager Innovatie en Onderzoek acute zorg) en Tessa Verheij (ambulanceverpleegkundige) presenteerden de uitkomsten van dit onderzoek. In het onderzoek is gekeken naar de redenen voor herconsulten binnen 24 en 72 uur na een mobiel zorgconsult. Het onderzoek betrof een dossieranalyse, uitgevoerd door ambulancezorgprofessionals.  
     
  2. Kenmerken mobiel zorgconsult (RAV Gelderland-Zuid)
    Renate Speijers (ambulanceverpleegkundige) vertelde over het onderzoek ‘Kenmerken van het mobiel zorgconsult die geassocieerd zijn met een hernieuwde inzet van ambulancezorg binnen 72 uur na het MZC’.
     
  3. Kenmerken herconsulten mobiel zorgconsult (Ambulance IJsselland)
    Johan Arling (AIOS Isala) voerde dit onderzoek uit, samen met de RAV. Het was een retrospectief cohort onderzoek met ambulancedata. Met de data is er onderzocht wat de relatie was tussen de 1e rit 1 en 2e rit.
     
  4. Evaluatie van zorg met patiënten na mobiel zorgconsult (RAV Brabant Midden-West-Noord)
    Sylvie van Doorn (verpleegkundig specialist) vertelde dat medewerkers van de RAV patiënten bellen met een semigestructureerde vragenlijst ter evaluatie van het mobiel zorgconsult. Dit levert veel complimenten én bruikbare tips op. Per kwartaal worden de uitkomsten op het intranet gepubliceerd.

Poster pitches

Tijdens de pauze vonden 6 posterpitches plaats. De posters werden gepitcht door een student of medewerker van een RAV. De leden van de wetenschapscommissie en deelnemers luisterden met veel interesse naar de pitches en beoordeelden elke poster en pitch op opmaak, structuur en relevantie. Joeri Dorchain werd met zijn poster ‘De invloed van heldere en accurate meldercommunicatie op het starten van reanimatie: telt elk woord?’ en pitch uitgeroepen tot winnaar en nam, na lovende woorden van Lisette Schoonhoven en Han Noten, de eerste prijs in ontvangst.

Regionale onderzoeken thema Triage

Na de pauze kwam het onderzoeksagenda-thema ‘Triage’ aan bod middels vijf korte presentaties. Hieronder een korte samenvatting daarvan:

  1. Verbeterde urgenties
    Nanne Bos (programmaleider Zorg vanuit Patiëntenperspectief bij het Nivel) presenteerde de eerste uitkomsten over het landelijke onderzoek verbeterde urgenties ambulancezorg. Het onderzoek richt zich op het verloop van de implementatie en de impact op de ervaren patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg door patiënten en professionals.
     
  2. Prehospitale triage bij patiënten met pijn op de borst
    Rudolf Tolsma (verpleegkundig specialist Ambulance IJsselland) vertelde over het belang van focus en samenwerken in de sector, om van onderzoek naar implementatie te kunnen toewerken. Na zijn onderzoek naar prehospitale triage bij patiënten met pijn op de borst, is de sector nu bezig met een landelijke implementatieplan in afstemming met vele partijen.
     
  3. Vergelijking triagecodes MKA met uitkomsten na SEH-bezoek
    Peter de Kruijter (medisch management MKA Zuid-Holland-Zuid) presenteerde de uitkomsten van zijn onderzoek. Onderzocht is wat de meest voorkomende triagecodes zijn vanuit ProQa in de ambulancezorg en naar de uitkomsten op de SEH door middel van de koppeling van triagedata met data van de SEH.
     
  4. Verlengde triage
    Geert Jan Deddens (verpleegkundig specialist bij RAV Brabant Midden-West-Noord) presenteerde zijn literatuurstudie en data-analyse over de verlengde triage. Ook liet hij een aantal mooie voorbeelden zien van het toevoegen van beeld op de meldkamer.
     
  5. Triage+
    Zaïd Kassar (medisch manager bij RAV Rotterdam-Rijnmond en apotheekhoudende huisarts) liet als laatste spreker de uitkomsten zien van het onderzoek, ‘Triage+, meerwaarde master op de meldkamer’. 

Afsluiting

Na het Onderzoekscafé werd er nog volop nagepraat en genetwerkt. Wij kijken terug op een geslaagde dag! Zien we je volgend jaar (weer)?

Meer weten?

  • Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over onderzoek? Lees hier alles over onderzoek doen in de ambulancezorg.
  • Check de eventkalender 2025 voor alle interessante events m.b.t. onderzoek.
  • Alle nieuwsberichten over onderzoek vind je hier.