Kennis maakt het verschil: wetenschapsdag ambulancezorg
Op 27 november 2019 organiseerde Ambulancezorg Nederland (AZN) voor de tweede keer een wetenschapsdag voor ambulancezorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Rond de tachtig professionals uit een groot aantal RAV’s waren in Harderwijk aanwezig om kennis te delen over onderzoek binnen de ambulancezorg.
Plenair
Dagvoorzitter Frank Klaassen, directeur RAV Zuid-Limburg en voorzitter van de adviescommissie zorgzaken van AZN, was de dagvoorzitter. Zijn boodschap aan de deelnemers was ‘blijf je afvragen waarom we de dingen doen zoals we ze doen’. Want met evidence based onderzoek kunnen we onze zorg voor patiënt optimaliseren.
Als tweede spreker sprak Sophie de Vries, MMA’er ambulance Amsterdam en SEH arts OLVG en lid van de wetenschapscommissie over de net opgerichte wetenschapscommissie. Wat is het doel van de wetenschapscommissie en bij welke vragen kun je bij de commissie terecht. Het klopt dat onderzoek doen vaak lang duurt, maar wanneer er een goede praktische onderzoeksvraag is gesteld, levert het uiteindelijk iets op voor de sector. De wetenschapscommissie is te benaderen via wetenschapscommissie@ambulancezorg.nl.
Derde spreker was Prof. Dr. Robert Verheij, programmaleider zorgdata & het lerend zorgsysteem bij het Nivel vertelde over het leren van data: de acute zorgketen verbeteren met routine zorgdata. Welke data hebben we al en wat kunnen we ermee onderzoeken, kwam hierbij aan de orde.
Drie workshoprondes
Na het plenaire deel volgden de drie workshopsrondes, waar de deelnemers hun eigen voorkeursworkshop konden volgen. De workshops zijn verzorgd door de HAN, Marie José Bonthuis en twaalf RAV’s. De volgende onderzoeksonderdelen werden hierbij uitgelicht:
- Workshop 1. Hoe kom je tot een goede onderzoeksvraag;
- Workshop 2. Privacy bij wetenschappelijk onderzoek;
- Workshop 3. Literatuurstudie;
- Workshop 4. Methodologie;
- Workshop 5. Hoe neem je medewerkers mee;
- Workshop 6. Implementatie.
Het was een zeer geslaagde dag en we hopen dan ook dat alle deelnemers hun collega’s enthousiasmeren over het doen van onderzoek binnen de ambulancesector.
Vragen en meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer weten over onderzoek binnen de ambulancezorg, neem dan contact op met Angelique van der Weerd via a.vanderweerd@ambulancezorg.nl.