Kennis maakt het verschil: wetenschapsmiddag ambulancezorg
Op 11 december 2018 organiseerde Ambulancezorg Nederland (AZN) voor de eerste keer een wetenschapsmiddag voor ambulancezorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Rond de vijftig professionals uit een groot aantal RAV’s waren in Veenendaal aanwezig om kennis te delen over onderzoek binnen de ambulancezorg.
Nieuwsgierig blijven
“Verwonder je en blijf nieuwsgierig”, zo opende dagvoorzitter Frank Klaassen, directeur RAV Zuid-Limburg en voorzitter van de adviescommissie zorgzaken van AZN, deze middag.
Een aantal jaren geleden heeft de ambulancesector een onderzoeksagenda ontwikkeld. Met deze onderzoeksagenda wil de sector bijdragen aan kennisontwikkeling voor evidence based practice in de ambulancezorg. Naast inhoudelijke thema’s bevat de onderzoeksagenda ook een aantal doelstellingen, waaronder kennis ontwikkelen, kennis delen, samenwerken en borgen.
Samen werken aan evidence based ambulancezorg
Lilian Vloet, lector Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), betrokken bij de onderzoeksagenda, keek terug op de ontwikkeling van de agenda en initiatieven die hieruit zijn voortgekomen. Uitgangspunt van het lectoraat is onderzoek voor en met de praktijk. Dat komt ook tot uitdrukking in de projecten die de HAN in opdracht van AZN heeft uitgevoerd, zoals de literatuurreview Eerste hulp geen vervoer en de EBP-trainingen voor ambulancezorgprofessionals.
Bert Dercksen, medisch manager ambulancezorg bij UMCG Ambulancezorg, nam de deelnemers mee in zijn onderzoek, de REad-My MINd (REMMIN) study. Deze studie laat ambulancezorgprofessionals letterlijk ‘door de eigen bril’ kijken om inzicht te krijgen in het preshospitale besluitvormingsproces van professionals en welke factoren daarbij een rol spelen. Dit besluitvormingsproces vatte Dercksen in het zogenaamde SPARTT-model. Dit model zou ook een goede kapstok kunnen zijn voor basaal verpleegkundig onderzoek.
Rudolf Tolsma, verpleegkundige specialist acute zorg bij RAV IJsselland, hield in zijn presentatie ‘Wetenschappelijk onderzoek: samen voor nóg betere (ambulance)zorg’ een pleidooi voor de ‘patiënt centraal stellen in wetenschappelijk onderzoek’, maar vooral voor samenwerken en het belang van onderzoek erkennen. “We moeten het samen belangrijk vinden”.
Wetenschapscarrousel
Na de plenaire sessie werden in de wetenschapscarrousel vijf onderzoeken binnen de ambulancezorg gepresenteerd:
- PRESTO-studie: Prehospitale triage van patiënten met een acute beroerte, door Timo Bevelander, verpleegkundig specialist acute zorg Zuid-Holland Zuid.
- Reanimatie onderzoek in de hele keten: het ARREST onderzoek, door Ruud Koster, cardioloog director Amsterdam Resuscitation Studies (ARREST) en Marieke Blom, epidemioloog en postdoc bij ARREST.
- Een retrospectieve vergelijking tussen EHGV patiënten en vervoerde patiënten in 2 ambulanceregio’s, door Lilian Vloet, lector Acute Intensieve Zorg Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
- MR ASAP: Gerandomiseerd onderzoek naar de prehospitale behandeling met een nitroglycerinepleister bij verdenking op een herseninfarct/hersenbloeding, door Sophie van den Berg PhD candidate Neurology at AMC.
- ARTEMIS: A Reduction in Time with Electronic Monitoring in Stroke trial door Adrien Groot MD, PhD candidate Neurovascular diseases AMC.
Vragen en meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer weten over onderzoek binnen de ambulancezorg, neem dan contact op met Angelique van der Weerd via a.vanderweerd@ambulancezorg.nl.