30-07-2024

Nieuw Kader voor Bekwaamheid in de ambulancezorg gereed

Het ‘Fundament voor bekwaamheid in de ambulancezorg’ is een landelijk kader dat is ontwikkeld door Ambulancezorg Nederland in samenwerking met de beroepsverenigingen in de sector (NVMMA, V&VN Ambulancezorg, NVBMH, V&VN Verpleegkundig specialisten, en NAPA). RAV’s kunnen aan de hand van dit fundament hun eigen regionale bekwaamheidsbeleid ontwikkelen. In dit bekwaamheidsbeleid moet onder meer beschreven staan hoe de bekwaamheid en deskundigheid van ambulancezorgprofessionals onderhouden en getoetst worden. Het fundament en het regionale bekwaamheidsbeleid dragen zo beide bij aan een consistente kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid binnen de sector.

Inhoud kader

Ambulancezorgprofessionals hebben een grote invloed op de kwaliteit van de ambulancezorg. Daarom is het belangrijk dat zij hun bekwaamheid en deskundigheid op peil houden. Het nieuwe landelijke kader beschrijft wat bekwaamheid is en geeft kaders voor hoe de bekwaamheid en deskundigheid van ambulancezorgprofessionals onderhouden en beoordeeld worden. Ook gaat het kader in op de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen, zoals de verantwoordelijkheid van de ambulancezorgprofessional voor het onderhouden van de eigen bekwaamheid.

Uitbreiding van eerdere afspraken

In 2015 en 2016 werden al landelijke afspraken gemaakt over deskundigheidsbevordering en behoud van bekwaamheid voor ambulanceverpleegkundigen en verpleegkundig centralisten. Door de komst van functiedifferentiatie is het fundament uitgebreid, waardoor het fundament nu betrekking heeft op alle functies in het primaire ambulancezorgproces. Het nieuwe kader geldt voor iedereen die werkt in de ambulancezorg, dus ook uitzendkrachten en zelfstandigen die via een uitzendbureau in de ambulancezorg werken.

Toekomstige verbeteringen

Het kader zal regelmatig worden geëvalueerd en indien nodig aangepast, in samenwerking met de betrokken beroepsverenigingen. Ook komt er binnenkort een extra toevoeging over de rijvaardigheid van ambulancechauffeurs.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan svp contact op via info@ambulancezorg.nl