Profiel voorzitter Ambulancezorg Nederland
Ambulancezorg Nederland zoekt per oktober 2025 een onafhankelijk voorzitter. De voorzitter vervult een centrale rol binnen de vereniging en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke ambulancezorg in Nederland.
Context
In Nederland wordt de ambulancezorg verzorgd door 25 zelfstandige Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s). Deze organisaties hebben van het ministerie van VWS een aanwijzing gekregen om, voor onbepaalde tijd, ambulancezorg te leveren binnen hun regio. De regio’s komen overeen met de 25 Veiligheidsregio’s. Alle RAV’s zijn vrijwillig lid van Ambulancezorg Nederland (AZN), de branche- en werkgeversorganisatie voor de ambulancezorg. Er bestaat geen hiërarchische relatie tussen AZN en de RAV’s. De sector werkt met een macrobudget van bijna €1 miljard, gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet. Er zijn zo’n 7.500 professionals werkzaam binnen de ambulancezorg.
Sinds 2020 vallen RAV’s onder de Wet Ambulancezorgvoorzieningen. Deze wet erkent ambulancezorg als een Niet-Economische Dienst van Algemeen Belang. Mede hierdoor is de ambulancezorg uitgezonderd van Europese aanbestedingsregels. In 2025 wordt de wet geëvalueerd.
Wat doen de RAV's
De RAV’s zijn verantwoordelijk voor:
- Spoedeisende ambulancezorg bij acute hulpvragen;
- Planbare, niet-spoedeisende ambulancezorg;
- Mobiele zorgconsulten indien passend;
- Meldkamerfunctie: triage, urgentiebepaling en inzet van ambulances – zowel bij 112-meldingen als via spoedlijnen van huisartsen en andere zorgverleners;
- Opgeschaalde ambulancezorg bij rampen en crisissituaties.
Over AZN
AZN behartigt de belangen van haar leden, zowel in de zorginhoudelijke als werkgeversrol, en is gesprekspartner voor onder meer ministeries, toezichthouders, zorgverzekeraars en ketenpartners binnen en buiten de acute zorg. De vereniging bestaat uit leden met een publieke of private achtergrond. De Ledenvergadering vormt het hoogste besluitvormende orgaan binnen de vereniging. Naast de vereniging is er een werkorganisatie: de Stichting Instituut Ambulancezorg. Deze stichting – geleid door een directeur – ondersteunt de vereniging met 16,5 fte aan (beleids)medewerkers.
Ontwikkelingen binnen de sector
De ambulancezorg is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een cruciale schakel binnen de (acute) zorgketen, met een sterke focus op regionale samenwerking. RAV’s werken nauw samen met ziekenhuizen, huisartsen, wijkverpleging, GGZ, verloskundigen en andere partners. Elke RAV maakt deel uit van één of meerdere van de tien acute zorgnetwerken die gezamenlijk de bereikbaarheid en kwaliteit van acute zorg verbeteren. Door ontwikkelingen als vergrijzing en extramuralisatie wordt de zorgvraag complexer – ook voor de ambulancezorg. De druk op de sector groeit. Om de zorg toegankelijk te houden, is samenwerking essentieel: met zorgpartners én met het sociaal domein. Tegelijk blijft de samenwerking met veiligheidspartners als politie, brandweer en veiligheidsregio’s van groot belang. Een ontwikkeling is de stijging van het aantal mobiele zorgconsulten. In deze gevallen wordt wél ter plekke zorg verleend, maar is vervoer naar het ziekenhuis niet nodig. Deze verschuiving vraagt om een andere invulling van het werk – en stelt nieuwe eisen aan de professionals. In een krappe arbeidsmarkt betekent dit een extra uitdaging voor de RAV’s.
Missie en rol van AZN
AZN speelt een centrale rol in het versterken van de ambulancezorg. Als verbindende schakel tussen de RAV’s helpt AZN de sector om samen te werken aan doelmatige en kwalitatief hoogwaardige zorg. De focus ligt op het creëren van de juiste randvoorwaarden, zodat de leden hun werk goed kunnen doen. AZN maakt heldere en bindende afspraken met stakeholders en behartigt de gezamenlijke belangen van de RAV’s. Altijd met het belang van de patiënt voorop: zorg op het juiste moment, door de juiste professional, op de juiste plek. AZN onderhoudt hiervoor nauwe contacten met onder meer ministeries, de IGJ, NZA, Zorgverzekeraars Nederland, koepel- en beroepsorganisaties, OOV-partners, werkgevers- en werknemersorganisaties, en andere relevante spelers.
Bestuursmodel
De structuur van de Vereniging kent een algemene ledenvergadering (ALV) en een algemeen bestuur (AB), die gezamenlijk als Ledenvergadering vergaderen. De Ledenvergadering is het hoogste besluitvormende orgaan binnen AZN en bestaat uit vertegenwoordigers uit alle 25 regio’s. Hoewel de ALV en het AB in samenstelling overeenkomen zijn binnen het bestuur een vicevoorzitter en een secretaris-penningmeester benoemd. Alle leden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen. Voor de voorbereiding van de Ledenvergadering is er een Agendacommissie, bestaande uit de voorzitter, vicevoorzitter en secretaris-penningmeester. Voor een zorgvuldige voorbereiding van besluiten zijn er verschillende bestuurscommissies actief. Hierin zitten de directeuren/bestuurders van de RAV’s, samen met een aantal inhoudsdeskundigen uit de eigen organisaties.
Rol van de voorzitter
De Vereniging staat onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, die zowel de Ledenvergadering als de Agendacommissie voorzit. De voorzitter wordt benoemd door de Algemene Ledenvergadering. De voorzitter is het externe gezicht van AZN: betrokken, verbindend en gericht op het algemeen belang van goede patiëntenzorg. Hij of zij leidt vergaderingen, onderhoudt contact met alle leden – zowel publieke als private – en zorgt dat besluiten in gezamenlijkheid en met oog voor het bredere belang worden genomen. De onafhankelijkheid van de voorzitter is hierbij essentieel.
Tijdsbesteding
De tijdsbesteding voor het voorzitterschap beslaat ongeveer 16 uur per week. Onderdeel hiervan zijn zes ALV-bijeenkomsten per jaar (van dinsdagavond tot woensdagmiddag), bestuurlijk overleg met het ministerie van VWS (circa zes keer per jaar) en deelname aan het Bestuurlijk Meldkamer Beraad (ook zes keer per jaar). Daarnaast is de voorzitter beschikbaar voor overleggen op verzoek en stemt regelmatig af met de directeur van AZN. Het voorzitterschap van de Agendacommissie en het presidium – het orgaan dat de leden vertegenwoordigt als bestuur van het Instituut Ambulancezorg – maken ook deel uit van het takenpakket.
Nieuwe voorzitter
De zittingsperiode van de huidige voorzitter Han Noten loopt binnenkort af. AZN zoekt daarom per oktober 2025 een nieuwe voorzitter.