Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid

Ambulancezorg is een onmisbare mobiele schakel in de (acute) zorgketen. Het verlenen van goede zorg aan de patiënt is cruciaal om gezondheidsschade te voorkomen of te beperken. Onder goede zorg wordt verstaan zorg van goede kwaliteit en van goed niveau. Daarnaast kent de sector unieke overdrachtsmomenten, zowel in acute als niet-acute situaties. Patiëntveiligheid is daarbij van groot belang, zowel binnen de ambulancezorg als bij de overige schakels in de keten.

Managementinformatie

Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) is een goede basis om patiëntveiligheid te borgen. Een VMS kent zes basiselementen: beleid & strategie, cultuur, prospectieve risicoanalyse, veilig incidenten melden (VIM), patiëntenparticipatie en continu verbeteren. RAV’s hebben voor deze basiselementen instrumenten ontwikkeld, toegespitst op de praktijk van de ambulancezorg, die zij binnen hun eigen organisatie kunnen toepassen bij het inrichten van een VMS. Dit heeft geresulteerd in een landelijke toolkit, als handreiking voor de RAV’s. U vindt de toolkit aan de rechterzijde van deze pagina.

Regionale en landelijke projecten

Patiëntveiligheid heeft de continue aandacht van de sector en de RAV’s. De rol van Ambulancezorg Nederland is daarbij faciliterend.

Continu verbeteren

Onder het motto ‘Je hoeft een incident niet zelf mee te maken om ervan te leren’ is er sinds 2016 een aantal RAV’s bovenregionaal met elkaar incidenten en calamiteiten (BRIL) gaan delen. Inmiddels zijn alle RAV’s aangesloten bij deze kennisgroep. Er worden belangrijke alerts en casuïstieken gedeeld middels het ‘NooTgeval’. Ook worden er beleidsmatige onderdelen en trends besproken met elkaar.

Daarnaast is er in 2021 het VIM-platform gestart. Er is een lid van de RAV aangesloten bij de VIM-commissie. Het VIM-platform komt tweemaal per jaar samen om de werkzaamheden van de VIM-commissie met elkaar te bespreken. Leren van elkaar staat zowel bij de BRIL als bij het VIM-platform centraal.

Landelijke VIM-dagen

Ook wordt er door AZN met regelmaat een landelijke VIM-dag georganiseerd. Dit is een bijeenkomst voor RAV-functionarissen die betrokken zijn bij VIM-meldingen (kwaliteitsfunctionarissen en leden VIM-commissie). Het doel van deze dag is het samenbrengen van functionarissen die betrokken zijn bij VIM-meldingen en ervaringen en kennis met elkaar te delen.

Sfeerverslag