TIJDLIJN MIJLPALEN EN ACTIVITEITEN GEGEVENSUITWISSELING IN DE KETEN ACUTE ZORG
Deze tijdlijn is ontwikkeld vanuit het oogpunt van de ambulancesector en is daarom niet uitputtend.
-
Mijlpalen/activiteiten ambulancesetor
-
Ketenbrede mijlpalen/activiteiten
-
-
2002
-
2004
-
2005
Eerste versie van de Richtlijn gegevens-uitwisseling huisarts – ambulancedienst – afdeling spoedeisende hulp (Richtlijn eSpoed) is een feit. De Richtlijn is ontwikkeld door een werkgroep samengesteld uit vertegenwoordigers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Beroepsvereniging Ambulancepersoneel (BVA), de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en het Nederlands ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ).
-
2007
Start programma eSpoed
Deelnemers: Ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA), Verpleegkundigen & Verzorgenden NL (V&VN), Landelijke Vereniging van Traumacentra (LVTC), De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en AZN.
-
-
-
2008
Tweede versie Richtlijn eSpoed opgesteld door Nictiz, NHG, NVZ, NVSHA en AZN.
-
2009
AZN start de bouw van de LS-DV.
-
2010
Start pilot
‘Vooraankondiging en overdracht van ambulancezorg naar ziekenhuis via de LS-DV’ (berichten 8, 9 & 10 uit de Richtlijn eSpoed).Meer informatieVanuit de ambulance worden berichten conform de Nictiz-standaard over de patiënt en zijn/haar gezondheidstoestand inclusief de reeds verleende zorg, gestuurd naar het ziekenhuis van bestemming zodat de SEH (of andere afdeling) is voorbereid op de komst van de patiënt en de benodigde zorg z.s.m. kan voorbereiden.
-
2011
Succesvolle afronding pilot en start landelijke implementatie vooraankondiging en overdracht van ambulancezorg naar ziekenhuis (berichten 8, 9 en 10 uit de Richtlijn eSpoed).
De Eerste Kamer verwerpt het Landelijk elektronisch patiënten dossier (EPD).
-
-
-
2012
NHG & LHV dragen in hun standpunt ‘Toekomstvisie huisartsenzorg 2012' uit dat de zorg verbetert door het inzetten van ICT.
Oprichting Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) n.a.v. niet doorgaan landelijk EPD. Vanaf dit moment ontwikkelt Nictiz de informatiestandaarden en is VZVZ verantwoordelijk voor de infrastructuur zorgcommunicatie (LSP).
-
2014
Ambulancesector start met Rapportage ambulancezorg naar huisarts (bericht 13 uit de Richtlijn eSpoed).
Update Richtlijn gegevensuitwisseling huisarts-HAP-ambulancedienst-afdeling SEH: versie 3.0 is een feit.
AZN en Nictiz doen samen een eerste succesvolle technische test met het raadplegen van de professionele samenvatting uit het huisartsendossier (bericht 7 uit de Richtlijn eSpoed).
-
2017
Alle 25 RAV’s zijn aangesloten op de LS-DV! Hiermee zijn de berichten 8, 9, 10 en 13 uit de Richtlijn eSpoed geïmplementeerd door de ambulancesector!
-
2018
Zorginstellingen worden verplicht om eenduidig digitaal gegevens uit te wisselen. VWS stelt hiervoor een plan op.
De LS-DV is, na 7 jaar, vernieuwd. Deze vernieuwing betekent een stap in de volwassenheid van het berichtenknooppunt voor ambulancezorg.
Ambulancesector start voorbereidingen voor pilot ‘Opvragen professionele samenvatting uit huisartsdossier’ (bericht 7 uit de Richtlijn eSpoed).
-
-
-
2019
Ambulancesector start voorbereidingen voor pilot ‘Opvragen gegevens medicatie, intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA) bij apotheken’.
Minister MZS beschrijft in Kamerbrief (april) dat VWS regie pakt bij realiseren elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgverleners.
Minister MZS beschrijft in Kamerbrief (juli) aanpak realiseren digitale gegevensuitwisseling + roadmap m.b.t. voorgenomen wetgeving.Update EGiZ n.a.v. nieuwe wet- en regelgeving (zoals de AVG).
-
2020
Succesvolle uitvoering pilot ‘Opvragen medicatie en ICA’ bij twee Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s).
Een aantal RAV’s bereidt zich voor op de regionale pilots ‘Feedbackbericht’ (bericht 12 uit de Richtlijn eSpoed).
Minister MZS beschrijft in Kamerbrief (oktober) invulling regie op beschikbaarheid, betrouwbaarheid en zeggenschap over gezondheidsgegevens en de uitwisseling daarvan.
Start programma Met Spoed Beschikbaar.
Branche- en beroepsorganisaties van betrokken spoedzorgaanbieders, VWS, ZN, VZVZ en Nictiz werken in MSB samen om de Richtlijn eSpoed versneld te implementeren.Meer informatieAcute zorgsectoren pakken de handschoen op om ketenbrede digitale informatie-uitwisseling versneld te realiseren, waarbij zij gefaciliteerd en ondersteund worden door het programma ‘Met spoed beschikbaar’
-
2021
Grondslag voor uitwisseling feedbackbericht van SEH naar RAV (bericht 12 uit de Richtlijn eSpoed) in de Wet ambulancezorgvoorzieningen (per 2-1-2021).
Ketenpartners in de spoedzorgketen stellen het Kwaliteitskader Spoedzorgketen vast. Zorginstituut Nederland neemt het kwaliteitskader op in het register. Uitwisseling van informatie maakt een belangrijk onderdeel uit van het kwaliteitskader.
Oplevering sectorale oplossing voor elektronische inzage ritformulier door patiënt, conform wetgeving. Ambulancesector ontwikkelt Portaal MijnAmbulancezorg. De patiënt kan hierdoor nu het eigen ritdossier inzien.
Meer informatieRAV’s realiseren in AZN-verband een oplossing gebaseerd op het MedMij-afsprakenstelsel. Daarmee zijn de ritdossiers voor de patiënt opvraagbaar in het portaal, maar ook in Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s). PGO’s geven de patiënt regie en bieden de patiënt op één punt inzage in de dossiers bij alle zorgaanbieders. Daarmee heeft de ambulancesector een toekomstbestendige oplossing gerealiseerd.
-
Verwacht in 2021
Patiënt kan ambulancezorg toestemming geven voor opvragen Professionele Samenvatting (via online toestemmingsvoorziening Mitz).
Meer informatieVoor de opvraging van gegevens uit het huisartsdossier is de expliciete toestemming van de patiënt nodig. Dit is nu alleen ingeregeld voor huisartswaarneming en tijdens de Corona-pandemie via een tijdelijke noodmaatregel ook voor de SEH en HAP. Niet voor ambulancezorg. Met de bouw van de online toestemmingsvoorziening Mitz wordt het voor de patiënt mogelijk om toestemming te geven voor medisch specialistische zorg waaronder ook ambulancezorg valt. Daarnaast wordt door VZVZ de mogelijkheid van tijdelijke spoedtoestemming die ter plekke bij de patiënt geregeld kan worden onderzocht.
Start pilots 'Opvragen professionele samenvatting uit huisartsdossier' (bericht 7 uit de Richtlijn eSpoed).
Pilots ‘Feedbackbericht’ (bericht 12 uit de Richtlijn eSpoed).
Pilots ‘Spoedmelding HAP-MKA’ (bericht 21 uit de Richtlijn eSpoed).
Informatiepakket beschikbaar voor RAV’s die aan de slag gaan met opvragingen via het Landelijk Schakel Punt (LSP).
Meer informatieErvaringen en kennis uit de pilots opvragen medicatie & ICA en aanvullende zorginhoudelijke aandachtspunten zijn verzameld en zijn in juni 2021 beschikbaar gesteld middels een informatiepakket voor RAV’s die aan de slag willen met de implementatie. Dit pakket bestaat uit een technische implementatiehandleiding, een inhoudelijke handreiking en een beleidsdocument.
-