Landelijke Protocollen Ambulancezorg
De Landelijke Protocollen Ambulancezorg (LPA) voorzien ambulancezorgprofessionals van protocollen waarmee de zorg zoveel mogelijk evidence based kan worden verleend.
Het LPA is een hulpmiddel om tot goede ambulancezorg te komen. Het is geen protocol dat in alle situaties met een vaststaand algoritme op rigide wijze moet worden gevolgd. De nadruk ligt op het bieden van ondersteuning aan de ambulancezorgprofessional bij het nemen van beslissingen over passende zorg voor een individuele patiënt in een specifieke situatie. Daarbij bieden de protocollen de Medisch Managers Ambulancezorg een verantwoorde opdrachtstructuur in het kader van voorbehouden handelingen en medicatievoorschriften.
De eerste landelijke protocollen ambulancezorg zijn in de jaren negentig tot stand gekomen, gericht op de spoedeisende ambulancezorg. In 2023 is de meest recente versie vastgesteld: het Landelijk Protocol Ambulancezorg versie 9 (LPA9).
Na 2010 is zorgdifferentiatie is in de ambulancesector stapsgewijs ontwikkeld. Met de komst van de zorgambulance is in 2018 een landelijk protocol voor deze niet-spoedeisende ambulancezorg gerealiseerd: het Landelijk Protocol Zorgambulance (LPZ). Na een korte tijd is gekozen voor een doorontwikkeling naar laag- en middencomplexe ambulancezorg, naast hoogcomplexe ambulancezorg. Met de inzet van laag- en middencomplexe ambulancezorg kan een RAV planbare, niet-spoedeisende ambulancezorg leveren. Zie link zorgdifferentiatie (raamwerk elders op de AZN website). Het LPZ is in 2021 dan ook opgevolgd door het Landelijk Protocol Laag- en Middencomplexe Ambulancezorg. In 2025 wordt het LPLMA geactualiseerd. Op dat moment zullen deze benamingen gaan gelden:
- Landelijk Protocol Ambulancezorg Hoogcomplex (LPA-HC)
- Landelijk Protocol Ambulancezorg Middencomplex (LPA-MC)
- Landelijk Protocol Ambulancezorg Laagcomplex (LPA-LC)
Protocollencommissie
De sectorale protocollencommissie bestond tot 2025 uit een afvaardiging van 2 Medisch Managers Ambulancezorg, vanuit de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg (NVMMA) en een afvaardiging 2 ambulancezorgprofessionals van V&VN Ambulancezorg. Het bureau AZN participeert in de protocollencommissie met een programmamanager en beleidsmedewerker. In 2025 zal de protocollencommissie worden uitgebreid.
Leden protocollencommissie
- A. (Arjan) Bruintjes – RAV Utrecht
Ambulanceverpleegkundige, Verpleegkundig Specialist Acute Zorg; V&VN Ambulancezorg - K. (Klaartje) Caminada – Ambulance IJsselland
Medisch Manager Ambulancezorg; NVMMA - B. (Bert) Dercksen - UMCG Ambulancezorg
Medisch Manager Ambulancezorg; NVMMA - M. (Matthijs) de Visser – RAV Hollands Midden
Ambulanceverpleegkundige, Physician Assistant; NAPA - T. (Trudie) van Duin – AZN
Programmamanager; technisch voorzitter, ambtelijke ondersteuning - K. (Karin) Lelieveld – AZN
Beleidsmedewerker
Jaarplanning overleg protocollencommissie 2025
- 15 januari
- 12 februari
- 25 & 26 maart
- 23 april
- 21 mei
- 25 juli
- 3 & 4 september
- 1 oktober
- 11 & 12 november
- 3 december