De Contactpersoon Onderzoek: hét aanspreekpunt voor onderzoek binnen elke RAV!
In de dynamische wereld van de ambulancezorg wordt steeds meer nadruk gelegd op onderzoek en innovatie. Er is een toenemende behoefte aan het initiëren en leiden van onderzoeksprojecten binnen de sector. Ben jij als ambulancezorgprofessional ook geïnteresseerd in onderzoek? Dan is de contactpersoon onderzoek binnen jouw regionale ambulancevoorziening (RAV) je eerste aanspreekpunt. Carien van Well (Kijlstra Ambulancezorg, RAV Fryslân) en Remco Ebben (RAV Gelderland-Midden) zijn contactpersoon onderzoek en vertellen je hier in dit artikel graag meer over.
In de ambulancesector wordt op zowel landelijk- (AZN) als op regionaal niveau (RAV’s) (wetenschappelijk) onderzoek gedaan op verschillende thema’s. De inzichten en uitkomsten hiervan kunnen bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van nieuw beleid, aanpassingen in scholingen, of tot een aanpassing van de landelijke protocollen ambulancezorg (LPA). Hiermee verbetert de zorgverlening en wordt het fundament van de ambulancezorg verder verstevigd. De afgelopen jaren heeft een flinke verschuiving plaatsgevonden rond onderzoek in de ambulancezorg.
Carien legt uit: “De ambulancezorg is van pure vervoerder naar een volwaardige zorginstelling geëvolueerd. De ontwikkelingen in de sector hebben geleid tot groeiende aandacht voor (wetenschappelijk) onderzoek in de ambulancezorg”.
De contactpersoon onderzoek: het eerste aanspreekpunt
Om onderzoek te faciliteren en coördineren, is in elke RAV een zogenaamde ‘contactpersoon onderzoek’ beschikbaar. Voor ambulancezorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in een onderzoek van een collega, een onderzoek uit het buitenland, of zelf onderzoek willen doen, is de eigen regionale contactpersoon onderzoek het eerste aanspreekpunt. Goed om te weten: de mate waarin RAV’s met onderzoek bezig zijn verschilt. De invulling van de rol van contactpersoon onderzoek en diens taken, kan daarom per RAV verschillend zijn.
Ondersteuning bij onderzoek door ambulancezorgprofessionals
Remco: “Ik ben contactpersoon onderzoek binnen RAV Gelderland-Midden. Vanuit deze rol informeer ik ambulancezorgprofessionals binnen mijn RAV regelmatig over lopende onderzoeken. Daarnaast kunnen ze bij mij terecht als ze algemene vragen hebben over onderzoek in het algemeen, of als ze specifieke vragen hebben over hun eigen onderzoek. En ze kunnen bij mij terecht voor ideeën en vragen voor nieuw onderzoek. Ook neem ik in sommige gevallen de begeleiding op me. In dat geval ben ik betrokken bij de opzet, uitvoering en afronding van het onderzoek. Dan zie ik de onderzoekers eens in de twee á drie weken en kijk ik onder meer mee of het onderzoek aansluit op de praktijk. Ik vind het vooral belangrijk om collega’s enthousiast te maken voor onderzoek en de betrokkenheid te verhogen.”
Carien: “Vanuit mijn rol als contactpersoon onderzoek bij Kijlstra Ambulancezorg kan ik onderzoekers helpen met hun onderzoeksplan, door bijvoorbeeld te beoordelen of het plan aansluit bij de onderwerpen die voor onze RAV belangrijk zijn. Ook kijk ik wie bij het onderzoek betrokken moeten worden en wat de onderzoeker en/of RAV hiervoor moet regelen. Verder vind ik het belangrijk om collega’s te enthousiasmeren voor wetenschappelijk onderzoek”, aldus Carien.
Ondersteuning onderzoek door studenten en/of externe onderzoekers
Ook studenten en andere onderzoekers van buiten de ambulancesector, die onderzoek willen doen in de ambulancezorg, kunnen bij de contactpersoon onderzoek terecht.
Remco vervolgt: “Voor externe onderzoekers is de ambulancezorg vaak een compleet nieuwe wereld. Wij maken ze hierin graag wegwijs. Nog veel vaker is onderzoek compleet nieuw voor ze, daarom bied ik hen, als contactpersoon onderzoek, begeleiding aan vanuit mijn eigen kennis en expertise.”
Als contactpersonen onderzoek hebben Carien en Remco ook een verbindende rol. Remco vertelt: “Wij zijn de schakel tussen alle betrokken partijen. Onder andere voor RAV’s, kennisinstituten, hogescholen, universiteiten en andere ketenpartners. Zo dragen we bij aan een cultuur van onderzoek en innovatie.”
Carien vult aan: “We werken dus niet alleen samen met partijen binnen de ambulancezorg, maar ook met externe partners. Deze samenwerkingen zijn essentieel. Op die manier bevorderen we de kennisontwikkeling en innovatie in de ambulancezorg. Externe kennis en expertise is daarbij zeer welkom.”
“De contactpersonen onderzoek kunnen vragen, ideeën en resultaten van onderzoekers doorgeven aan gremia binnen Ambulancezorg Nederland, zoals de Wetenschapscommissie of het Kennisplatform Onderzoek”, aldus Remco.
Onderzoek Onderzoeksvragen naar de praktijk trekken
Remco gaat verder: “Onderzoek begint vaak uit nieuwsgierigheid: waarom doe je de dingen die je doet? Het is belangrijk om klein te starten, je onderzoek hoeft niet meteen over grote vraagstukken te gaan. Houd het overzichtelijk. Begin bij vragen en thema’s waar je dagelijks mee te maken hebt. Deze onderwerpen laten zich prima vertalen naar onderzoeksvragen, bij die ‘vertaling’ ondersteunen de contactpersonen onderzoek de onderzoekers graag.”
Carien vertelt: “Ik merk dat het opstellen van onderzoeksvragen vaak nog ingewikkeld wordt gevonden. Gelukkig wordt er binnen de ambulancezorg steeds meer aandacht besteed aan evidence based werken. Hiermee trekken we onderzoeksvragen naar de praktijk. Wat is voor ons belangrijk? Hoe gaan we om met de (aankomende) schaarste in personeel? Hoe vullen we de verbreding van de zorgvraag in? Belangrijke thema’s op onze regionale onderzoeks- en innovatieagenda.”
Waardevolle resultaten
Door onderzoek in de schijnwerpers te plaatsen, krijgt het de plek binnen de ambulancezorg die het verdient. Carien: “Mooie resultaten uit onderzoeken helpen hier enorm bij. Een voorbeeld hiervan is de PreHEART3-studie, die werd uitgevoerd in UMCG Ambulancezorg en Kijlstra Ambulancezorg. Uit deze studie blijkt dat de PreHEART-score als beslissingsondersteuning accuraat en veilig werkt. Maar ook was een -onverwachte- bevinding dat cardiale problemen specifiek bij vrouwen beter werden herkend. In de onderzoeksgroep werden significant meer vrouwen dan in de controlegroep rechtstreeks verwezen naar een PCI centrum. Dat is zo’n resultaat waar ambulancezorgprofessionals echt enthousiast van kunnen worden”.
Remco vult aan: “Dit soort resultaten maken onderzoek ineens enorm tastbaar. We hopen dat dit de professionals in de ambulancezorg motiveert om steeds meer onderzoek te doen, want daarmee kunnen we gezamenlijk de ambulancezorg nóg verder verbeteren en de vertaling van wetenschap naar de ambulancesector draagt bij aan de professionalisering van ambulancezorgprofessionals!”
Meer weten?
- Hier kun je meer informatie vinden over onderzoek doen in de ambulancezorg.
- Heb je een vraag voor de regionale contactpersoon onderzoek? Vraag intern even tot wie je je moet richten.
- Check in de eventkalenders 2024 & 2025 alle interessante events m.b.t. onderzoek.
- Alle nieuwsberichten over onderzoek vind je hier.